Nederland, Nederlands, €

Bagage lijndienstmaatschappijen

Vind hier informatie over bagage en handbagage!

Bagage inchecken

Neemt u handbagage mee tijdens uw korte citytrip of vliegt u de wereld over en dient u uw bagage in te checken? Alle benodigde informatie over uw bagage en handbagage voorwaarden vindt u hier.

Bagage voorwaarden

Welke handbagage mag u meenemen zonder extra kosten?

Ons doel is om u zo comfortabel mogelijk te laten vliegen. Voor een zorgeloze vlucht vragen wij u de volgende richtlijnen aan te houden met betrekking tot de handbagage.

U mag 1 stuk handbagage kostenloos meenemen tijdens uw vlucht. Houdt u er rekening mee dat alle handbagage gemakkelijk zowel in het opbergvak boven u, als onder uw stoel past.

Handbagage voorwaarden
 • 1 handtas, kleine koffer, cameratas of luiertas
 • of 1 laptoptas (computers kunnen niet ingecheckt worden, maar vallen altijd onder uw handbagage)
 • of 1 stuk handbagage met dezelfde of kleinere afmetingen als bovengenoemde tassen
De volgende items vallen ook onder de rubriek handbagage :
 • Jas of Paraplu
 • Eten / drinken aangeschaft achter de douane
 • Duty Free artikelen
 • Speciale bagage, zoals kinderwagens en kinderstoeltjes, of hulpmiddelen zoals een rollater, rolstoel of krukken
Welke afmetingen mag mijn handbagage hebben?

Als uw handbagage niet past in het opbergvak of onder uw stoel dan dient er een toeslag betaald te worden voor uw “extra” handbagage. Uw handbagage moet dan bij de gate ingecheckt te worden.

Om vertragingen en extra kosten te voorkomen vragen wij u om onderstaande afmetingen aan te houden:

Uw handbagage mag niet groter zijn dan 56 x 36 x 23 cm. Wij raden u aan om thuis uw tas op te meten, zodat er geen extra kosten en vertragingen ontstaan. Tevens kunt u bij de check-in balie of bij de gate checken of uw handbagage voldoet aan de voorwaarden.

Voor meer informatie over speciale handbagage zoals wapens, breinaalden en scheerapparaten kunt u de website van TSA raadplegen.

Bagage inchecken

Alle informatie omtrent bagage en bagage vrijstellingen.

Ons doel is om u zo comfortabel mogelijk te laten reizen. Voor een zorgeloze vlucht vragen wij u de volgende richtlijnen aan te houden m.b.t. het inchecken van uw bagage.

Het aantal toegestane kg voor bagage staat altijd genoteerd op uw ticket. Hieronder vindt u de algemene regels van uw in te checken bagage.

Op de luchthaven wordt elk stuk bagage apart gewogen. Als uw bagage meer kg bevatten dan het maximaal toegestane gewicht en/of afmeting, wordt dit als extra bagage beschouwd. 

Er zijn twee bagage concepten:

 • Gewicht concept; gebaseerd op een vast aantal kilo’s. Veelal toegepast bij vluchten naar Zuid Amerika, Zuid Afrika, Azie/Pacific.
 • Piece concept; gebaseerd op een vast aantal kilo’s per koffer. Per koffer mag uw bagage niet meer wegen dan 23 kg.
  Dit concept komt het meest voor in Europa (1 stuk) en in Noord en Zuid Amerika (2 stuks).
Extra, te zware en te grote bagage

Op de luchthaven wordt uw bagage per stuk en apart gewogen.
Houdt u er rekening mee dat uw bagage voldoet aan de afmetingen en gewichtsvoorwaarden die de luchtvaartmaatschappij stelt.
Indien dit niet het geval is, dan zullen hiervoor kosten berekend worden op de luchthaven, per enkele reis.

Let op dat er aparte tarieven gelden voor het overschreiden van grootte, gewicht en hoeveelheid van de bagage. Bijvoorbeeld als het extra stuk bagage groter is dan de toegestane afmetingen of dat u het aantal kilo’s overschreden heeft zal dit leiden tot extra kosten: voor de extra bagage, voor de te zware bagage en voor de te grote bagage.

Kosten worden in rekening gebracht voor iedere extra tas, per enkele reis!

(TIP) Laat u niet verrassen en neem vooraf de voorwaarden m.b.t. het gewicht, afmetingen en extra bagage door. Op de website van de luchtvaartmaatschappij vindt u de laatste bagagevoorwaarden en toeslagen.

Speciale Bagage

Informatie over bijzondere bagage die speciale zorg vereisen. Denkt u aan duikuitrusting, sport bagage, kite uitrusting en muziekinstrumenten..

Wij willen u zo goed mogelijk informeren over uw reis, inclusief het transport van speciale bagage. 

Wij adviseren u om tijdens het online inchecken uw speciale bagage kenbaar te maken bij uw airline. Wanneer u bij de check-in balie op de luchthaven arriveert zal de vertegenwoordiger van de luchtvaartmaatschappij met u nagaan hoe het item vervoerd dient te worden

Elk speciale bagage dat is ingecheckt geldt als 1 stuk bagage.

De volgende items worden gezien als speciale bagage en zullen extra kosten met zich meebrengen of een speciale behandeling vereisen :

 • Fragiele en grote/uitstekende bagage items
 • Geïmporteerde goederen
 • Medische artikelen
 • Muziek instrumenten
 • Bederfelijke goederen
 • Sport uitrusting

(TIP) Laat u niet verrassen en neem vooraf de voorwaarden voor uw speciale bagage door. Op de website van uw luchtvaartmaatschappij vindt u deze voorwaarden en eventuele toeslagen.

Verboden & Gevaarlijke items

Welke items worden gezien als gevaarlijk en zijn wettelijk verboden?

Wij willen u zo goed mogelijk informeren over de artikelen die wettelijk verboden zijn. Deze artikelen worden niet geaccepteerd op zowel internationale als binnenlandse vluchten.

Voor uw veiligheid en van de andere passagiers gelden er regels m.b.t. uw bagage. Neemt u voordat u inpakt goed door wat als verboden en gevaarlijk wordt beschouwd.

Wanneer u twijfelt of u bepaalde (gevaarlijke) goederen mee mag nemen, kunt u contact opnemen met Schiphol via 0900 - 72447465 (€ 0,30 p.m.) voor al uw vragen met betrekking tot het vervoeren van bepaalde goederen. Wanneer u twijfelt of u bepaalde (chemische / ontvlambare) stoffen mee mag nemen, neemt u dan contact op met de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Dit kan tijdens kantooruren op nummer +31 (0)70 3052444.

Op douane.nl kunt u ook voorwaarden vinden over wat u wel of niet mag invoeren naar Nederland.

Als u een item heeft dat niet op de lijst staat, maar u twijfelt over het gevaar, neem dan contact op met de uitvoerende luchtvaartmaatschappij.

Onderstaande items worden niet beschouwd als Verboden & Gevaarlijke en worden geaccepteerd zolang zij voldoen aan de verpakkingseisen die de TSA stelt:

 • Breinaalden / scharen
 • Wandel en trekking stokken
 • Messen / zwaarden
 • Haardroger / stijltang
 • Haarlak
 • Zonnebrandcrème / ongedierte spray
 • Batterijen
 • Etenswaren
 • Vishaken
 • Fragiel glaswerk

Meer informatie kunt u vinden op www.tsa.gov

Vertraagde, verloren en/of beschadigde bagage

Volg uw tas, dien een bagageclaim in en informatie over wat u het beste kunt doen in het geval dat een bagage item zoek raakt.

Wij vinden het belangrijk dat uw bagage in goede orde aankomt op uw bestemming. Als uw bagage vertraagd of verloren is dient u contact op te nemen met de uitvoerende maatschappij. Wij adviseren u dit zo snel mogelijk te doen

Vertraagde Bagage

Als u de luchtvaartmaatschappij op de hoogte stelt dat uw bagage is vertraagd, is het van belang dat u een formulier ontvangt met een referentienummer. Bewaart u dit formulier met het referentienummer goed! Dit is uw bewijs dat uw bagage vertraagd is. Met dit nummer kunt u een claim indienen bij de airline en aantonen welke bagage van u is.

U kunt in aanmerking komen voor een vergoeding als uw eerste of tweede ingecheckte bagage item meer dan 12 uur na de melding aan een bagage-service agent nog niet terecht is. Voor meer informatie over vertraagde bagage verwijzen wij u door naar de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij.

Online Bagage claim formulier

(beschikbaar voor de meeste airlines)

Mocht uw bagage vertraagd, beschadigd of verloren zijn dan dient u een referentieformulier te ontvangen bij het Bagage Service Centrum. Met het referentieformulier kunt u online (op de website van uitvoerende luchtvaartmaatschappij) melding maken van de verkeerde behandeling van uw bagage. Zorg dat u uw reisschema en aanvullende informatie gereed hebt voor een zo correct mogelijke schademelding. De luchtvaartmaatschappij zal vervolgens de claim met u afhandelen.

Op de luchthaven
Bagage inchecken
Airport lounges
Boarding
Vlucht transfers
Reisvoorbereiding
Paspoort & visum
Online inchecken
ESTA Reistoestemming
Allianz reisverzekering
Vliegtickets
Europa deals
Parijs
vanaf
99,-
Milaan
vanaf
99,-
Londen
vanaf
129,-
Amerika deals
New York
vanaf
497,-
Miami
vanaf
529,-
Azië deals
Delhi
vanaf
499,-
Bangkok
vanaf
603,-
Afrika deals
Verzekeringen
Reis- & annuleringsverzekering
Allianz Global Assistance Reisverzekering

Waar je ook naartoe vliegt, voor vakantie, werk of studie, voor elk vliegticket heeft Allianz Global Assistance een passende verzekering.